“Lea maakt het opstaan vanuit mijn stoel makkelijker”

Eric(43 jaar)

revaliderend na val

Tijdens mijn revalidatie was het zo fijn om houvast te hebben aan Lea. Letterlijk en figuurlijk. Niet alleen bij het lopen maar juist ook door te zien hoe ver ik van mijn doel verwijderd was. Of eigenlijk: hoe het dichterbij kwam. Juist als het een dagje minder ging, motiveerde het mij om de dag erop er weer 100% voor te gaan. En geloof mij, dat helpt.’

Als fysiotherapeut op de Revalidatie heeft Bram zorgrobot Lea bij verschillende patiënten ingezet. Een van deze patiënten was Eric.

Medische situatie Eric

Eric heeft na een val in zijn thuissituatie zijn neus gebroken en hoofdletsel opgelopen. Hij heeft een CVA (cerebro vasculair accident) gehad en lette niet zo goed op zichzelf. Tijdens het lopen heeft Eric nu last van ‘Parkinsonisme’, wat bij hem tot uiting komt in tot een schuifelloop, korte loopjes en freezing. Hierdoor heeft hij een vergroot risico om te vallen.

Fysiotherapeut Bram

´Lea geeft meer stabiliteit dan een rollator en helpt patiënten zelfstandiger revalideren´
‘Door het lopen en oefenen samen met Lea loopt Eric veel beter, hij maakt een veel betere voorwaartse beweging. Zijn houding is verbeterd doordat Lea aangeeft dat hij dichterbij moet staan. We hebben de metronoom functie ook gebruikt, dat is echt een uitkomst voor deze meneer´, licht Bram toe. ´Ten opzichte van het bewegen met de rollator geeft Lea veel meer stabiliteit en veiligheid. Deze patiënt loopt hij nu zelfstandig, we hoeven het niet steeds te checken. Met Lea zijn een aantal cognitieve trainingstools aangezet zodat hij ook herinneringen krijgt. Voor deze meneer is regelmaat heel belangrijk. Daarnaast loopt hij ook veel meer op eigen initiatief. Hij loopt echt de hele afdeling over´.

Pluspunten volgens Eric

‘Ik vond het leuk om met Lea te oefenen en te lopen. Met een rollator kan ik ook lopen hoor, maar met Lea is het veiliger. Ik loop wel meer met Lea, ik kan nu zelfstandig naar de oefenzaal, naar mijn kamer of voor een kopje koffie. Lea maakt het opstaan vanuit mijn stoel makkelijker en ik geloof dat de fysio ook tevreden is´, vertelt Eric lachend.

Minpunten volgens Eric

Eric vond wel dat Lea hem wat vaak waarschuwde met de waarschuwing ‘loop alstublieft wat dichterbij Lea’ Dat mocht van Eric wel wat minder. ‘Ze moeten soms wel een beetje streng zijn dat ik weer moet bewegen’, sluit Eric af met een knipoog.

 

 

*Namen en foto’s zijn geanonimiseerd in verband met privacy

Bekijk Eric's verhaal