Juni 2017

Robotrollator brengt rock & roll op de revalidatievloer

BERGEN OP ZOOM – Terwijl Google en BMW volop experimenteren met zelfrijdende auto’s, zijn ze in de rollatorwereld al een stuk verder. In november moet de robotrollator LEA op de markt komen, maar bij zorginstelling tanteLouise mogen ze de hypermoderne ‘zorg-assistent’ alvast uitproberen.

Video: LEA op revalidatie afdeling van tanteLouise

De komende zes weken staan drie LEA’s bij het centrum voor Geriatrische Revalidatie Zorg om te kijken hoe dit apparaat kan helpen bij het herstel van de patiënt.

“Wij denken dat we hiermee de kwaliteit van de zorg kunnen verbeteren”, zegt directeur zorg Jan-Kees van Wijnen. “Mensen willen na een behandeling in het ziekenhuis zo snel mogelijk naar huis. LEA kan helpen om het herstel te bevorderen. Neem de cliënt die het zojuist heeft uitgeprobeerd. Hij is halfzijdig verlamd en leunt daardoor aan een kant. Bij een normale rollator zou hij omvallen. Ook het lopen lukt minder goed. De robotrollator is veel stabieler en dat verhoogt het zelfvertrouwen. Een veilig gevoel maakt het prettiger om te oefenen waardoor de trainingsdoelen eerder worden bereikt. Wij zien LEA dan ook als een veelbelovend iets. Ik denk dat zeker een kwart van onze 1.100 cliënten er iets kan hebben.”

De ‘patiënt’ die LEA woensdagmorgen als eerste mocht uitproberen is Jan van Eekelen. Nadat hij zijn eerste (voorzichtige) stappen heeft gezet, wordt er meteen een oefening gestart. Dansmuziek.

Tijdens een sessie van zo’n anderhalve minuut cirkelt Van Eekelen door de ruimte. De gemotoriseerde achterwielen duwen hem in de juiste richting. “Een schitterend begin”, zegt hij na afloop. “Ik sta er echt van te kijken dat ze dit soort dingen kunnen maken. Ik kan hier een stuk gemakkelijker mee bewegen. En als ik bijvoorbeeld naar het restaurant moet om te eten, dan ben ik met een normale rollator moe als ik daar aankom. Ik denk dat dat nu een stuk minder wordt.”

Organisaties

De organisaties achter de proef – naast tanteLouise ook LEA-bouwer Robot Care Systems en zorgverzekeraar CZ – zien meer mogelijkheden met de robotrollator. “Neem mensen met dementie”, zegt Mijke Nouwen, programmamanager dementie bij CZ. “Zij zijn gevoelig voor tijd en plaats. Een naaste kan in LEA een compleet dagschema inplannen. Bijvoorbeeld wanneer iemand moet eten. LEA weet dat het tijd is voor het ontbijt en rijdt met de cliënt naar de keuken waar dan een broodje klaarligt. Of er verschijnt een melding op het scherm van de rollator dat de dokter in aantocht is. Zijn ze buiten aan het wandelen, dan kent LEA de route naar huis.”

Na de proef van zes weken wordt de rollator ook nog getest bij patiënten met Parkinson en ander niet- aangeboren hersenletsel. “Daarna verhuizen de LEA’s naar de locatie Vissershaven. Daar worden ze langere tijd ingezet voor wetenschappelijk onderzoek onder cliënten met dementie.”
In november komt LEA op de consumentenmarkt, de prijs is nog niet bekend.

LEA

LEA (Lean Empowering Assistant, ofwel bekrachtigde leuning assistent) zit boordevol technische snufjes. Vier accu’s, twee motoren, overal camera’s en sensoren. “Er zit heel veel techniek in, maar zo ziet het er niet uit”, zeggen Robot Care Systems CEO Maja Rudinac.

Het meest opvallende is toch wel de tablet die er op zit. “Daarmee kunnen mensen bijvoorbeeld in contact blijven met hun familie en vrienden, door foto’s door te sturen of te videobellen. We kunnen er ook oefeningen op doen, zoals de dansoefeningen. Daarbij kan de gebruiker verschillende muziekstijlen kiezen, van polka tot rock & roll. De dansen zijn gemaakt in samenwerking met de Nederlandse Federatie van Rolstoel- en Rollatordansen. Zo kunnen gebruikers op een speelse manier in beweging komen en blijven.”

Bron: http://www.bndestem.nl/bergen-op-zoom/robotrollator-brengt-rock-en-roll-op-de-revalidatievloer~aa8d3534/