Zorgrobot LEA haalt je uit bed en zet samen een dansje in

Vergis je niet! Dit is geen rollator maar een zorgrobot en de naam is LEA. Het is een robot die je uit bed haalt, die met je danst en die je eraan herinnert dat je je medicijnen in moet nemen.

LEA is vermomd als rollator, zoals we die allemaal kennen. Een simpel looprek om niet om te vallen als het bewegingsapparaat begint te haperen. Maar LEA is niet simpel. Totaal niet. Maak haar open en LEA blijkt een kluwen van draadjes, verbindingen en sensoren. Netjes weggewerkt, totaal onzichtbaar. Zo schrikt de oudere, die denkt een simpel looprek voor zich te hebben, zich niet wezenloos. ,,We hebben bewust gekozen voor een herkenbare vorm,” verklaart Maja Rudinac, mede-ontwikkelaar en directeur van het Haagse bedrijf Robot Care Systems.

nieuwsbericht

Hoogstandje

Hoe gewoon ze er dus ook uitziet, LEA is een technisch hoogstandje. Je kunt er natuurlijk mee lopen, maar je traint er ook je conditie mee (ze speelt muziek af en leidt de gebruiker in een dans) en ze is je ‘personal assistent’, die je herinnert aan je afspraak, als je eigen geheugen het af laat weten. Ook zitten er bijvoorbeeld sensoren in de robot die meten of je wel rechtop loopt. Is dat niet zo, dan geeft Lea een duwtje.

Nu is LEA nog een prototype, vanaf medio 2017 komt ze op de markt in samenwerking met zorgaanbieders en zorgverzekeraars. Met het prototype won Robot Care Systems onlangs de Herman Wijffels Innovatieprijs 2015.

Bron: http://www.ad.nl/den-haag/zorgrobot-lea-haalt-je-uit-bed-en-zet-samen-een-dansje-in~a0b1434e/